Ik verveel me op het werk!

Wanneer kan je spreken van een bore-out?


De tegenhanger van de burn-out is de bore-out. Dat is het gevolg van een enorme verveling op de werkvloer. Ook dit kan lichamelijke en psychische klachten tot gevolg hebben.

Zo herken je een Bore-out:

  • Je job biedt onvoldoende uitdaging. Misschien heb je niet genoeg taken om je werkdag op te vullen of heb je wel werk genoeg, maar vind je het niet uitdagend genoeg. Je job past mogelijks niet bij je persoonlijkheid of opleidingsniveau.
  • Je hebt een algemeen gevoel van lusteloosheid. Je bent niet meer gemotiveerd om naar je werk te gaan.
  • Omdat je geen voldoening haalt uit je werk, heb je te kampen met een laag zelfbeeld.
  • Eventueel heb je ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid of verstoorde eetlust.

 

Vaak schamen mensen met een bore-out zich voor hun verveling en durven ze er niet over te praten. Ze doen alsof ze druk bezig zijn. Bijvoorbeeld door tijdens de werktijd privézaken te regelen, online het nieuws te lezen of spelletjes te spelen.

Herken je bovenstaande symptomen?

Laat deze situatie niet te lang aanslepen! Want na een tijdje kan verveling je zelfvertrouwen kapot maken.

Wat je we kan doen:

Praat met je werkgever om meer werk of meer uitdagend werk te krijgen. Zorg ook voor voldoende ontspanning na het werk. Twijfel je om eventueel van job of werkgever te veranderen? Vraag dan een afspraak bij één van onze loopbaanbegeleiders en maak zo een doordachte keuze. 

Dankzij loopbaanbegeleiding kom je beter te weten welk soort werk er wél bij je persoonlijkheid past of krijg je ondersteuning bij het bespreekbaar maken van je probleem binnen je eigen organisatie. De loopbaanbegeleiders houden uiteraard rekening met je specifieke wensen en mogelijkheden.

Kies het juiste moment

Omdat je maar recht hebt op 2 loopbaancheques om de 6 jaar vinden we het belangrijk dat jij je cheques op het goede moment benut. Loopbaanbegeleiding volg je best wanneer je op een heldere manier naar jezelf kan kijken. Dan pas kan je realistische plannen maken voor jouw loopbaantoekomst. 

Kan je je vinden in de volgende stellingen? Dan ben je klaar om de stap naar loopbaanbegeleiding te zetten:

  • Er komen geen negatieve gevoelens bij me op als ik praat over mijn loopbaantoekomst.
  • Ik wil mijn loopbaan in handen nemen en heb voldoende energie om hiervoor bepaalde acties te ondernemen.

 

Weet je niet of het momenteel wel een goed moment is om loopbaanbegeleiding te volgen? Neem zeker contact op voor een vrijblijvend gesprek met je loopbaanbegeleider. Hij of zij zal samen met jou nagaan of je er klaar voor bent.

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook