“Dankzij loopbaanbegeleiding kreeg ik mijn zelfvertrouwen terug!”

Jan (49) klopte aan bij ABVV-loopbaanbegeleiding op een moeilijk moment in zijn leven.


“Onvoorstelbaar hoe ik mijn zelfvertrouwen eindelijk heb teruggevonden.”

Jan vond in 2012 vlot werk nadat zijn vorige werkgever de deuren sloot. Maar die nieuwe job was een tegenvaller! Jan nam de plaats in van iemand die er 27 jaar werkte en opschoof naar een nieuwe machine. Maar toen de ancien die nieuwe machine niet onder de knie kreeg, wilde hij terug naar zijn oude machine. En toen begonnen de pesterijen tegen Jan, ondersteund door hun gemeenschappelijke ploegbaas. Jan kreeg ten onrechte een slechte evaluatie en werd overgeplaatst naar een functie waar hij niet thuishoorde. Hoewel zijn huisarts rust adviseerde bleef Jan toch doorwerken! Maar de situatie was eigenlijk al verloren en Jan kreeg zijn ontslag. Hij voelde zich letterlijk buitengepest...

Jan besloot niet bij de pakken te blijven zitten en bestelde tijdens zijn opzegperiode een loopbaancheque (want eens werkzoekend had hij er geen recht meer op). Hij ging in loopbaanbegeleiding bij Erwin.

Wat is je het meeste bijgebleven van de loopbaangesprekken?

Jan: “Het werd me duidelijk dat ik me niet door die ene pester uit het lood mocht laten slaan voor de rest van mijn leven. Tijdens een oefening met Erwin keek ik terug op mijn ganse loopbaan. En ik voelde opnieuw trots! Ik was op mijn vorige bedrijf opgeklommen van helpertje naar volleerd drukker. Dat had ik toch heel knap gedaan! En ik werd vroeger als collega wel sterk geapprecieerd!”

Welke oefeningen vond je het nuttigst?

Jan: “Veel oefeningen. Vaak dacht ik ‘Dat zit er nu los op’. Ik herontdekte dat ik heel sociaal aangelegd was, goed met mensen kan omgaan en graag onder de mensen ben. En ik besefte ook dat drukker een relatief eenzaam beroep is. En dat ik eigenlijk de rest van mijn werkleven liever onder en met mensen wilde werken.”

Wist je ook voor welk soort jobs je dan kon solliciteren?

Jan: “We onderzochten welke jobs met mijn talenten, vaardigheden en diploma haalbaar zijn. Maar we keken ook naar de arbeidsmarkt van vandaag. Door de onrust (faillissementen, herstructureringen) in de drukkerijsector zag ik hier geen verdere toekomst in. Dankzij de loopbaanbegeleiding ging ik op een andere manier naar vacatures kijken. 

Zo zag ik een vacature van designcoach en wist dat deze op mijn lijf geschreven was. Blijkbaar kende ik mezelf toch erg goed na de loopbaanbegeleiding, want ik kon ook het bedrijf gemakkelijk overtuigen om mij aan te werven. Ik adviseer nu klanten bij de aankoop van binnen- en buitenmeubelen. Stel dat ik na een tijdje toch zou ondervinden dat het niet helemaal mijn ding is, dan zoek ik wel naar een andere job. Ik heb opnieuw vertrouwen in de toekomst. Ik heb vertrouwen in mezelf.”

Zou je loopbaanbegeleiding aanraden aan anderen?

Jan: “Jazeker! Zeker aan mensen die zich niet goed voelen in hun job. Of aan mensen die gekleineerd worden door collega’s of hun baas. Maar je moet je er voor openstellen. Ik ging toch met een bang hartje naar dat eerste gesprek. Maar ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet . Ik voelde me al na vijf minuten op mijn gemak. Echt fantastisch dat mijn vakbond deze begeleiding aanbiedt!”

 

 

Ja, ik wil een afspraak of meer info


Ik wens loopbaanbegeleiding te volgen in *
Velden met een * zijn verplicht

Het Vlaams ABVV en zijn vzw's verwerken persoonsgegevens volgens de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Verordening 2016/679 van het Europees Parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (=AVG).

Als je meer wenst te weten over ons Privacybeleid, surf dan naar http://www.vlaamsabvv.be/privacy.

Lees ook

Andere sites