Werken in de zorgsector: een bewuste keuze

Isabel (35 jaar) was klaar voor een nieuwe professionele uitdaging en ging in loopbaanbegeleiding. Ze besloot om haar gevoel te volgen en koos voor de zorgsector. Een keuze waar ze absoluut geen spijt van heeft. Lees hier haar verhaal.


Klaar voor een nieuwe uitdaging

“Ik was na zeven jaar bij dezelfde werkgever uitgekeken op mijn job en ik was klaar voor een nieuwe uitdaging. Er waren geen mogelijkheden om door te groeien naar een andere functie bij mijn toenmalige werkgever. Ik kon met mijn diploma weinig andere kanten op. Ik had een jong gezin en werkte voltijds, dus had ik weinig tijd om zelfstandig op zoek te gaan binnen het ruime aanbod van mogelijkheden. Ik had nood om hierin begeleid te worden. Ik plande deze momenten zorgvuldig in mijn agenda, want dan wou ik enkel met mijn eigen professionele toekomst bezig zijn. Ik was aangesloten bij een vakbond, maar ik kende mijn vakbond eigenlijk niet. Toen ik via de VDAB-website op zoek ging naar een loopbaancentrum viel ABVV Loopbaanbegeleiding me op omdat ik het ABVV van naam al kende.”

Mijn gevoel volgen

“Ik startte de loopbaanbegeleiding met een vaag idee om iets nieuws te doen in de zachte sector (zorgsector). De zoektocht begon met uitmaken wat mijn talenten en ambities waren. Het viel mij op dat ik toen zeer dicht bij mijn gevoel zat om voor de zorgsector te kiezen. Ik ontdekte dat voltijds studeren kon en ik ondertussen een inkomen kon houden via de VDAB. Dit was belangrijk want ik had een jong gezin en had dus een financiële verantwoordelijkheid. Ik kon kiezen voor een één -of driejarige opleiding. Ik zag in dat ik als 32-jarige mogelijkheden had om alsnog mijn droom te kunnen waarmaken.”

Snuffelstage

“Door de begeleiding kreeg ik een duwtje in de rug en schreef ik me in voor infosessies georganiseerd rond mijn nieuwe beroepskeuze. Ik volgde een snuffelstage en ging naar een opendeurdag van een opleidingsinstelling naar keuze. Ik schreef me in en startte in september 2017 met een driejarige opleiding Verpleegkunde. Met plezier en volgens plan zal ik dit najaar afstuderen in juni 2020. Ik zet op dit ogenblik stappen in het solliciteren bij een werkgever binnen mijn stad.”

Kiezen voor de zorgsector

“Ik wil een job die veelzijdig is, een job waarbij ik hoofd én handen nodig heb, een job waardoor ik in beweging ben, een job waarbij ik mét mensen werk en samenwerk. Een job waar voldoende werkmogelijkheden zijn, want ik ben niet competitief ingesteld. Kortom, ik wil graag een job doen met zekerheid op werk in de toekomst waar doorgroeimogelijkheden zijn en een job waarbij ik kennis kan doorgeven en aan gezondheidspreventie kan doen.”

Stage in de thuiszorg

“Oud worden is geen ziekte. Ik vind dat thuiszorg erg nodig is. Daarom koos ik ervoor om daarin mijn stage te doen. Het is meestal per regio georganiseerd, dus kan ik kiezen om in een bepaalde regio te werken. In de thuiszorg ben ik in de sociale omgeving van de patiënt en lukt het beter om aan gezondheidspreventie te doen. Onder het moto “erger voorkomen” kan ik hulp bieden om ouderen vandaag gezonder en langer zelfstandig thuis te laten wonen. Het werkt verbindend, want in de thuiszorg werk ik samen met andere zorgverstrekkers en mantelzorgers. Ik geloof dat we in de toekomst meer aandacht zullen schenken aan het aanpassen van woningen aan de noden van de ouder wordende mens.”

Tips

“Voor wie eraan denkt om over te stappen naar de zorgsector of om loopbaanbegeleiding te volgen, heb ik nog deze tips. Twijfel niet, ga er voor. Volg loopbaanbegeleiding, deze mensen weten welke tools er zijn om je te helpen bij je keuze. Ze helpen om uit alle informatie “het bos door de bomen te zien”. Plan vooruit en hou er rekening mee dat het soms moeilijk is om te combineren met een gezin. Maak iedereen enthousiast zodat ze achter jou en je keuze staan.”