Leerkracht op zoek naar energie?

Mia gaf jarenlang met veel enthousiasme les in verschillende Antwerpse scholen. Ze probeerde er haar passie voor Nederlands en geschiedenis door te geven aan de leerlingen. Dit contact met jong volwassenen en de goede sfeer onder de collega’s maakten haar gelukkig. Elke dag ging ze met goesting naar het werk.

Langzaam maar zeker begon de sfeer in de school echter te veranderen. De werkdruk nam elk jaar toe. Het lesgeven op zich is ze altijd graag blijven doen, maar de administratieve verplichtingen begonnen veel tijd te eisen. Ze kreeg er steeds meer taken bij.

Burn-out

Toen kwam er een nieuwe directie die alle procedures opnieuw wou veranderen. Mia moest zich weer aanpassen en dit werd haar uiteindelijk teveel. Tijdens de Kerstvakantie kreeg ze van haar huisarts de diagnose ‘burn-out’. Na de vakantie had ze geen energie om het tweede trimester goed te starten.

Ze ging in begeleiding bij een psycholoog en werkte langzaam aan haar herstel. Toen ze zich weer beter voelde en twijfelde om terug aan het werk te gaan, besliste ze om loopbaanbegeleiding te volgen.

Loopbaanbegeleiding

Tijdens de gesprekken met haar loopbaanbegeleider leerde ze via oefeningen en testen zichzelf beter kennen. Ze besefte dat lesgeven nog altijd haar passie is, maar dat de huidige omstandigheden op school teveel energie kostten. Ze weet nu hoe ze haar grenzen beter kan bewaken zodat haar energie in balans blijft. Samen met de begeleider zocht ze naar haalbare alternatieven.

Ze ontdekte dat de methodiek van een themaschool het beste aansluit bij haar wensen en verwachtingen. In haar eigen omgeving vond ze enkele van deze scholen. Ze solliciteerde spontaan bij drie scholen en werd ook uitgenodigd voor een gesprek. In september kan ze vol nieuwe energie starten met lesgeven in een Steinerschool.


Maak kennis met ABVV Loopbaanbegeleiding