Heb ik recht op opleidingscheques?

Denk je eraan om een opleiding te volgen met opleidingscheques? Let op, want de voorwaarden van de VDAB zijn strenger geworden. Je kan niet zomaar voor elke opleiding een opleidingscheque aanvragen, tenzij je voor een opleiding kiest na het volgen van loopbaanbegeleiding. Onze loopbaanbegeleiders kunnen je een attest geven waarmee je wel recht hebt op opleidingscheques.

Wat zijn opleidingscheques?

Als je als werknemer een opleiding wil volgen, kan de overheid tussenkomen in de betaling van het inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. Je kan hiervoor opleidingscheques aanvragen bij de VDAB onder bepaalde voorwaarden.

De opleidingscheques kunnen enkel gebruikt worden als je de opleiding wil volgen buiten de werkuren of indien er opleidingsverlof is toegestaan door de werkgever. Afhankelijk van het inschrijvingsgeld kan je opleidingscheques aanvragen voor een maximumbedrag van 250 euro per jaar. De overheid betaalt de helft terug, maar in sommige gevallen wordt het bedrag volledig terugbetaald.

Met diploma hoger onderwijs

Wie een diploma hoger onderwijs heeft, wordt door de VDAB beschouwd als ‘hooggeschoold’ en heeft geen recht meer op opleidingscheques.

De enige manier om wel nog opleidingscheques te krijgen, is door eerst loopbaanbegeleiding te volgen. Samen gaan we na welke opleidingen passen bij je loopbaanplannen. Dit wordt genoteerd in een persoonlijke ontwikkelingsplan. Met een opleidingsattest van je loopbaanbegeleider open je dan het recht op opleidingscheques.

Zonder diploma hoger onderwijs

Heb je geen diploma hoger onderwijs, dan kan je wel opleidingscheques aanvragen zonder loopbaanbegeleiding te hebben gevolgd.

Je kan dat echter enkel voor arbeidsmarktgerichte opleidingen en voor opleidingen die leiden tot een diploma secundair of hoger onderwijs. Daarom is het aangeraden toch eerst loopbaanbegeleiding te volgen, want je krijgt dan toegang tot een veel ruimere waaier aan opleidingsmogelijkheden. Bij sommige opleidingen kan je van een extra tegemoetkoming genieten.

Eens je het opleidingsattest ontvangen hebt, kunnen onze loopbaanbegeleiders je ook bijstaan om de opleidingscheques te bestellen via de VDAB-website.


Neem contact op met ABVV Loopbaanbegeleiding en ABVV Loopbaanadvies

  • DD slash MM slash YYYY
  • Kies een locatie voor je gesprek
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.