Arbeidsongeschikt? Krijg antwoord op je loopbaanvragen.

Ben je getroffen door arbeidsongeschiktheid? Dan zijn de gevolgen niet min: financieel, emotioneel en sociaal. Je komt terecht in een complexe regelgeving. En het is niet altijd duidelijk wat je (nog) kan doen en hoe je dat moet aanpakken. Lees hier wat wij voor jou kunnen doen.

Krijg beter zicht op je situatie

Wie ziek thuis zit, heeft heel veel vragen:

 • Mag mijn werkgever mij een ‘medisch’ ontslag geven?
 • Wat als de mutualiteit mij niet meer erkent als arbeidsongeschikt?
 • Heb ik recht op aangepast werk?
 • Moet ik ander werk zoeken?
 • Neem ik contact op met de arbeidsgeneesheer?
 • Wat mag ik verwachten van de terug-naar-werk-coördinator bij de mutualiteit?
 • Mag ik deeltijds het werk hervatten?
 • Mag ik een opleiding volgen?

Arbeidsongeschiktheid zorgt dus voor onzekerheid. Bij het ABVV geven we je informatie over je statuut én gaan we met jou op zoek naar welke loopbaanopties je wél nog hebt. We staan stil bij wie je bent, wat je kan en wat je wil. We werken oplossingsgericht op jouw maat.

We hebben speciaal ontwikkelde tools om de complexe regelgeving toe te passen op je persoonlijke situatie. Wij zijn op de hoogte van de mogelijke re-integratiemaatregelen, kennen de rol van de verschillende actoren die je re-integratie opvolgen en houden hiermee rekening in je loopbaanplan. We bekijken welke acties passend zijn voor jou en ondersteunen je in de uitvoering ervan.

Wij staan klaar voor jou

Voel je je onzeker? Praat er dan over met onze loopbaanbegeleiders. Als arbeidsongeschikte werknemer heb je recht op loopbaanbegeleiding zolang je nog een arbeidscontract hebt. Geen recht op loopbaancheques? Dan helpen onze loopbaanconsulenten je verder met een (gratis) loopbaanadviesgesprek. 

Ook andere ABVV-medewerkers staan klaar (juridische dienst, je beroepscentrale, …). We verwijzen altijd gericht naar hen door als dat nodig is.

Vul de contactbon op de homepagina of onderaan deze pagina in en wij nemen binnen de week contact met je op om te luisteren naar je vragen. Je krijgt dan de best passende ABVV-dienstverlening. Je kan terecht in onze kantoren én online. 

Je kan ook ons gratis webinar ‘Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid?’ volgen . Tijdens dit webinar helpen we je om de regelgeving te begrijpen en vooruit te kijken naar de toekomst.  Schrijf je in via deze link. Kan je niet live volgen? Dan krijg bij inschrijving automatisch de link van de heruitzending. Zo kijk je waar en wanneer je wil.

Lees hier het verhaal van Mariam en Henk

Toen de vacatures in het bedrijf waar Mariam al jarenlang werkte niet meer ingevuld geraakten en er nog meer personeel het bedrijf verliet, geraakte Mariam overwerkt. Na 6 maanden arbeidsongeschiktheid wilde ze terug perspectief. Tijdens de loopbaanbegeleiding herontdekte ze haar sterktes en waarden. Ze zocht een werkgever die waarde hecht aan een duurzaam personeelsbeleid.  Ze kon deeltijds starten via progressieve tewerkstelling.

Henk werkte als textielarbeider, maar dit werd fysiek te zwaar. Met de loopbaanbegeleider ontdekte hij nieuwe loopbaanopties. Hij kreeg toestemming aan zijn adviserend geneesheer voor een opleiding Autocad tijdens zijn arbeidsongeschiktheid. Het is een opleiding met perspectief op een fysiek haalbare job. Dit resultaat is beter dan Henk had durven dromen. Hij weet dat hij ook nog terecht kan voor sollicitatie-ondersteuning als hij klaar is met zijn opleiding.

 


Neem contact op met ABVV Loopbaanbegeleiding en ABVV Loopbaanadvies

 • DD slash MM slash YYYY
 • Kies een locatie voor je gesprek
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.