Terug aan het werk na ziekte

We zien in onze loopbaanbegeleiding steeds meer werknemers die te maken krijgen met ziekte . Vorig jaar had meer dan 1 op 4 van onze cliënten een ziekteuitkering en nog eens 1 op 10 een blijvende arbeidsbeperking. Lees hier wat we voor jou kunnen doen.

Zoeken naar wat er wél nog mogelijk is

Ben je getroffen door arbeidsongeschiktheid? Dan zijn de gevolgen niet min: financieel, emotioneel en sociaal. Je komt ook nog eens terecht in een complexe regelgeving. Wie ziek thuis zit, heeft heel veel vragen:

 • Mag mijn werkgever mij een medisch ontslag geven?
 • Wat als de mutualiteit mij niet meer erkent als arbeidsongeschikt?
 • Heb ik nog loopbaanmogelijkheden?
 • Mag ik deeltijds het werk hervatten?
 • Mag ik een opleiding volgen?
 • Wie kan me hierin begeleiden?

Arbeidsongeschiktheid zorgt dus voor veel onzekerheid. Tijdens de loopbaanbegeleiding kijken we welke mogelijkheden je wél nog hebt en wat er bij jou past. We hebben speciaal ontwikkelde tools om de complexe regelgeving toe te passen op je persoonlijke situatie. Op het einde maak je zelf een actieplan. Het ABVV ondersteunt je verder om dit actieplan ook echt uit te voeren.

Enkele praktijkverhalen

Mariam werkte in de medische sector. Ze voelde zich zo opgebrand dat ze niet meer in staat was om te werken en ziek werd. Tijdens de loopbaanbegeleiding zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden: op een andere dienst gaan werken, een opleiding volgen, ander werk zoeken enz. Via oefeningen herontdekte ze haar sterktes en competenties en kon ze nadenken over wat ze wél wil. Uiteindelijk besliste ze om terug te gaan solliciteren. Intussen werkt ze in de juridische sector en is ze heel tevreden dat ze de stap heeft gezet.

 

Henk werkt al heel zijn carrière in de textielsector, maar de laatste 2 jaar staat hij op ziekte. Hij wil graag opnieuw iets nuttigs doen. Samen met de loopbaanbegeleider is hij op zoek gegaan naar een online opleiding in iets dat aansluit bij zijn interesses. Hij startte met de online cursus Autocad en heeft plannen om daarna de opleiding Industrieel tekenen te volgen. Dat kan hij doen als werkzoekende, want intussen is hij ontslagen om medische overmacht. Hij is vooral opgelucht dat hij nu terug een doel heeft en dat hij er plezier aan beleeft.

Webinar ‘Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid?’

Volg het gratis webinar op woensdag 22 september 2021 van 10u tot 11u40. Dit webinar is bedoeld voor wie ziek is, nog een arbeidscontract heeft en met vragen zit rond een mogelijke werkhervatting en re-integratie. We helpen je om de regelgeving te begrijpen en vooruit te kijken naar de toekomst.

Je krijgt een antwoord op de volgende vragen:

 • Vanaf wanneer word je niet meer erkend als arbeidsongeschikt?
 • Wat is medisch ontslag? Wanneer kan het? Wanneer kan het niet?
 • Wat is een re-integratietraject? En wat is aangepast werk?
 • Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een (deeltijdse) werkhervatting? Op welke begeleiding heb ik recht? En mag ik een opleiding volgen?
 • Hoe kan het ABVV me helpen?

Inschrijven is gratis en kan via deze inschrijvingslink.

Ook het gratis webinar ‘Omgaan met stress in onzekere tijden‘ is misschien interessant voor jou. Lees er hier alles over.

Contact

Voel je je onzeker over de terugkeer naar werk? Praat er dan over met een loopbaanbegeleider. Als arbeidsongeschikte werknemer heb je recht op loopbaanbegeleiding zolang je nog een arbeidscontract hebt. De ABVV-loopbaanbegeleiders zijn op de hoogte van de mogelijke re-integratiemaatregelen. Zij kennen de rol van de verschillende actoren die je re-integratie opvolgen en houden hiermee rekening in je actieplan. 


Neem contact op met ABVV Loopbaanbegeleiding

 • DD slash MM slash YYYY
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.