Terug aan het werk na ziekte

Steeds meer mensen gaan in loopbaanbegeleiding omdat ze ziek zijn en het niet goed zien zitten om terug te keren naar hetzelfde werk. Zieke werknemers worden steeds sneller opgeroepen om terug aan het werk te gaan door de nieuwe regelgeving rond re-integratie.

Erwin getuigt

ABVV-loopbaanbegeleider ErwinErwin is al 10 jaar loopbaanbegeleider bij het ABVV. Hij vertelt waarom loopbaanbegeleiding nuttig is voor werknemers in ziekteverlof.

Erwin:

“Ik begeleidde onlangs een vrouw die in de medische sector werkte. Ze was lange tijd ziek omdat ze zich opgebrand voelde. Ze geloofde niet meer in zichzelf.

In samenwerking met de juridische dienst van de BBTK probeerden we eerst om haar te laten werken op een andere dienst bij dezelfde werkgever. Tijdens de loopbaanbegeleiding leerde ze haar kwaliteiten en vaardigheden steeds beter kennen. Uiteindelijk besliste om terug te gaan solliciteren.

Ze vertelde me vaak dat ze elk gesprek zag als een ladder opklimmen. Ze is eens binnen gewandeld met de woorden: ‘Erwin, ik denk dat ik terug over de haag kan kijken’. Toen nam ze beslissing om van baan te veranderen.

De kwetsbare vrouw die ik tijdens het intakegesprek zag, is nu een dynamische dame die resoluut haar toekomst in handen neemt. Ze werkt intussen in de juridische sector en is tevreden dat ze die stap heeft gezet.”

Dit kan je zelf doen

Voel je je onzeker over de terugkeer naar je werk? Praat er dan over met een loopbaanbegeleider. Zo ontdek je of je job nog bij jou past en wat je kan doen om terug aan de slag te gaan. Als arbeidsongeschikte werknemer heb je recht op loopbaanbegeleiding zolang je nog een arbeidscontract hebt.

De ABVV-loopbaanbegeleiders zijn op de hoogte van de nieuwe re-integratiewetgeving. Zij kennen de rol van de verschillende actoren die je re-integratie opvolgen en houden hiermee rekening in je persoonlijk ontwikkelingsplan.


Neem contact op met ABVV Loopbaanbegeleiding

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.