Loopbaanbegeleiding, wat is dat eigenlijk? Iedereen heeft er een eigen kijk op, zowel de begeleider zelf als de persoon die begeleiding volgt. Maar we komen vaak misverstanden tegen over loopbaanbegeleiding. Met deze reeks helpen we misverstanden rond loopbaanbegeleiding de wereld uit.
FACTCHECK #mei: “Loopbaanbegeleiding en therapie: dat is toch één pot nat?!”
Eerder deze maand verscheen de rapportage van ‘Factcheckers’ over (loopbaan)coaching op de VRT waaruit bleek dat sommige coaches ook hulp aanboden voor psychologische problemen. Dat kan en mag natuurlijk niet: een coach is per definitie geen psycholoog of therapeut. Loopbaanbegeleiding of loopbaancoaching kan een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld je re-integratie na burn-out te ondersteunen, maar het is geen alternatief op medische of psychologische begeleiding. Een goede loopbaanbegeleider zal je altijd doorverwijzen naar professionele gezondheidszorg.
Maar hoe kan loopbaanbegeleiding dan wel helpen? In loopbaanbegeleiding leggen we de focus op de toekomst en de richting waarin jij wil groeien. Samen staan jullie stil bij je (werk)verleden, er is ruimte om te ventileren over de obstakels die je tegenkomt, maar je gaat daarna op zoek naar oplossingen. Met de oefeningen die je maakt en de vragen die je begeleider je stelt wordt je aangezet om stil te staan bij je situatie:
- Hoe functioneer jij op de werkvloer?
- Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn op je job?
- Waar ben jij goed in?
- Wat geeft je energie?
- …
Door deze vragen te beantwoorden leer je bij over jezelf. De loopbaanbegeleider helpt je initiatief te nemen en op zoek te gaan naar oplossingen. Zo krijg je niet alleen meer zelfvertrouwen, maar je wordt ook gestimuleerd om na te denken in termen van mogelijkheden: “Waar wil ik naartoe en hoe ga ik mijn doel bereiken?”
De kern is dat je op zoek gaat naar oplossingen die passen voor jou. Loopbaanbegeleiding helpt en ondersteunt je om concrete stappen te zetten en naar oplossingen te zoeken in je loopbaan.
FACTCHECK #april: “Een loopbaanbegeleider is zoals een waarzegger: ze zien meteen wie ik ben en zeggen me wat ik moet doen”
Loopbaanbegeleiders zijn geen helderzienden die alles op tafel leggen wat er in je schuilt. Het zijn wel coaches die met behulp van oefeningen en gesprekstechnieken je op een gestructureerde manier laten stilstaan bij jezelf.
- Wie ben ik?
- Wat kan ik?
- Wat wil ik?
Het lijken op het eerste zicht eenvoudige vragen, maar het antwoord blijkt vaak moeilijker dan we zelf verwachten. Dankzij een begeleiding van 4u tot 7u ga je met hulp van de coach en (thuiswerk) opdrachten, stilstaan bij jezelf. Op een positieve maar ook kritische manier. Zo heb je op het einde van de begeleiding een uitgebreid antwoord kunnen formuleren op deze 3 kernvragen. Deze antwoorden helpen om af te toetsen welke mogelijkheden op de arbeidsmarkt het best passen bij wie je bent, wat je kan, wat je wil en wat je belangrijk vindt in je loopbaan. Een loopbaanbegeleider vertelt mij dus niet waar ik goed in ben, maar helpt mij om hier zelf een antwoord op te geven.
Wil je loopbaanbegeleiding volgen? Of zit je nog met vragen? Vul dit formulier in en wij nemen contact met je op: