Volg onze gratis webinars

Corona zorgt er al maandenlang voor dat we onder druk staan, zowel thuis als op het werk. We zijn onzeker over de toekomst van onze job, onze gezondheid en ons inkomen. De webinars van ABVV Loopbaanadvies geven je info en tips om hiermee om te gaan.


Webinar ‘Rechten en plichten bij zwangerschap’

Op dinsdag 14 september 2021 om 14u

Of je nu in loondienst werkt, als zelfstandige of werkzoekend bent, als aanstaande moeder heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof en op moederschapsbescherming voor en na de geboorte.
Er is bescherming tegen ontslag, tegen discriminatie wanneer je solliciteert en je hebt recht op borstvoedingspauzes wanneer je terug werkt.
Na de geboorte heeft de vader van het kind of de mee-ouder recht op geboorteverlof. En verder is er ook nog het ouderschapsverlof, pleeg- en adoptieverlof, tijdskrediet, …

Een waaier van rechten met uiteraard ook voorwaarden en regels. Tijdens dit webinar maken we je hierin wegwijs en krijg je een antwoord op je vragen.

Inschrijven voor dit webinar kan je via deze link.


Webinar ‘Waarom een opleiding volgen een goed idee is’

Donderdag 16 september van 10u tot 11u

De arbeidsmarkt verandert in sneltempo. Niet alleen door corona, maar ook door de sterk toenemende digitalisering. Als we meer zekerheid willen in onze loopbaan, dan denken we best af en toe eens na over manieren om ons bij te scholen. Gelukkig betekent dit niet automatisch dat je terug moet naar de schoolbanken. Er zijn ook minder formele manieren om jezelf bij te scholen. In deze webinar ontdek je:

 • Verschillende mogelijkheden om je bij te scholen.
 • Hoe je de juiste opleiding kiest.
 • Hoe je werken en een opleiding volgen kan combineren.
 • Hoe je een opleiding kan volgen als werkzoekende.
 • Welke competenties er belangrijker worden op de arbeidsmarkt.

Inschrijven is gratis en kan via deze link


Webinar ‘Terug aan het werk na arbeidsongeschiktheid?’

Woensdag 22 september 2021 van 10u tot 12u

Ben je getroffen door arbeidsongeschiktheid? Dan zijn de gevolgen niet min: financieel, emotioneel, sociaal. Je komt ook nog eens terecht in een complexe regelgeving.

Wie ziek thuis zit, heeft heel veel vragen. Mag mijn werkgever mij een medisch ontslag geven? Wat als de mutualiteit mij niet meer erkent als arbeidsongeschikt? Heb ik nog loopbaanmogelijkheden? Mag ik deeltijds het werk hervatten? Mag ik een opleiding volgen? Wie kan me hierin begeleiden? Arbeidsongeschikt zijn zorgt voor veel onzekerheid.

Dit webinar is bedoeld voor wie ziek is, nog een arbeidscontract heeft en met vragen zit rond een mogelijke werkhervatting en re-integratie. We helpen je om de regelgeving te begrijpen en vooruit te kijken naar de toekomst.

Je krijgt een antwoord op de volgende vragen:

 • Vanaf wanneer word je niet meer erkend als arbeidsongeschikt?
 • Wat is medisch ontslag? Wanneer kan het? Wanneer kan het niet?
 • Wat is een re-integratietraject? En wat is aangepast werk?
 • Hoe kan ik mezelf voorbereiden op een (deeltijdse) werkhervatting? Op welke begeleiding heb ik recht? En mag ik een opleiding volgen?
 • Hoe kan het ABVV me helpen?

Inschrijven is gratis en kan via de link


Maandag 22 september 2022 van 9u30 tot 12u30

Workshop ‘Hoe bereid je je voor op de jobs van morgen?

In deze interactieve workshop krijg je meer inzicht in hoe de arbeidsmarkt er vandaag uitziet en hoe werk en jobs snel veranderen. Een veranderende arbeidsmarkt vraagt andere competenties, onder andere digitale competenties. We geven je inzicht in welke kennis en vaardigheden er meer en meer van werknemers verwacht worden. We staan stil bij de leermogelijkheden die er zijn als werknemer en werkzoekende.

Deze workshop helpt je om je breder te oriënteren op jobs, vacatures en opleidingen. Zo kan jij je voorbereiden voor de jobs van morgen.

Na deze sessie:

 • Heb je meer inzicht in hoe onze jobs veranderen.
 • Weet je welke competenties belangrijk zijn voor de toekomstige jobs.
 • Tonen we je hoe je je kunt oriënteren.
 • En krijg je een zicht op de verschillende leermogelijkheden.

Inschrijven is gratis en kan via deze link voor de eerstvolgende sessie.


Webinar ‘Hoe kan loopbaanbegeleiding mij helpen?

Donderdag 23 september 2021 om 12u of 28 oktober 2021 om 18u30 (duurtijd: 1 uur)

Zit je vast in je job? Overweeg je een carrièreswitch? Heb je last van werkstress? Dan is loopbaanbegeleiding misschien iets voor jou!

In dit webinar leggen we uit hoe loopbaanbegeleiding werkt bij het ABVV. Loopbaanbegeleiding is een individuele begeleiding die nuttig is als je twijfels of zorgen hebt over je loopbaan.

 • Wat is het?
 • Wat zijn de voorwaarden?
 • Hoeveel kost het?

Je komt het allemaal te weten tijdens dit webinar! Na afloop van de presentatie kan je live chatten met loopbaanbegeleiders van het ABVV en meteen ook een afspraak maken als je dit wenst. Tip: ook indien je het webinar niet live kan volgen, kan je je registreren om nadien gratis een opname van de presentatie te bekijken.

Inschrijven is gratis en kan via deze link


Webinar ‘Omgaan met stress in onzekere tijden’

Vrijdag 24 september van 10u tot 11u

Corona zorgt voor stress, angst en onzekerheid. We zijn onzeker over de toekomst van onze job en ons inkomen. We hebben angst om besmet te worden of anderen te besmetten. En we vinden het moeilijk om werk en gezin te combineren. Je zou voor minder stress krijgen.

Onze loopbaanbegeleiders delen informatie en tips over hoe je met deze stress kan omgaan en wat je kan aanpakken in je loopbaan. Ze geven je ideeën om te ontdekken waarvan je juist wél energie krijgt. Op het einde van de webinar kan je in de privéchat je vragen stellen aan een loopbaanconsulent of loopbaanbegeleider.

In deze webinar ontdek je :

 • Hoe je stress kan herkennen.
 • Wat je er aan kan doen.
 • Hoe je zelf voor meer zekerheid zorgt in je loopbaan.
 • Waar je wél energie van krijgt.

Inschrijven is gratis en kan via deze link


Webinar ‘Nieuw evenwicht in je loopbaan’

Woensdag 6 oktober om 10:00 tot 11u30

Wil je opnieuw de baas worden over je eigen loopbaan? Wil je meer tijd vrijmaken voor jezelf of voor (zorgbehoevende) familieleden? Zie je het niet zitten om voltijds te werken tot 67 jaar? Dan kan je terecht bij het ABVV met al je vragen over je toekomstige loopbaan. Tijdens deze infosessie geven we informatie over o.a. tijdskrediet, thematisch verlof, zware beroepen, (vervroegd) pensioen, enz…

Wil je hierin wegwijs worden en onaangename verrassingen vermijden, schrijf je dan nu in voor het webinar! Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail (Niets ontvangen? Controleer je spam). Je kunt het webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon. Een webcam of microfoon is niet nodig.

Inschrijven is gratis en kan via deze link


Webinar ‘Deeltijds werken’

Op woensdag 7 oktober 2021 van 14u tot 15u

Ben je van plan om een deeltijds contract te ondertekenen? Of werk je voltijds en wil je liever deeltijds werken? Tijdens de online infosessie deeltijds werken informeren we je hierover. We spreken over het statuut ‘behoud van rechten‘, de inkomensgarantie-uitkering, je rechten en plichten en alle papieren die je moet invullen.
Interesse? Schrijf je nu in! Je ontvangt een bevestiging van je registratie via mail.

Inschrijven voor dit webinar kan je via deze link.


Webinar ‘Aan de slag met ontslag’

Woensdag 20 oktober 2021 van 10u tot 11u30

Dreig je ontslagen te worden? Denk je erover na om zelf je opzeg te geven? Zit je in je opzegperiode? Dan kan je terecht bij het ABVV met al je vragen over je toekomstige loopbaan. Tijdens deze infosessie leggen we o.a. uit:

 • hoe délégués je kunnen bijstaan
 • wat de werkloosheidsdienst voor je kan doen
 • wat je beroepscentrale voor je kan doen
 • wat de juridische dienst van het ABVV voor je kan doen

Wil je onaangename verrassingen vermijden? Schrijf je dan nu in. Je ontvangt een bevestiging van je registratie per e-mail.

Inschrijven is gratis en kan via deze link


Een aantal webinars zijn mede mogelijk gemaakt met de steun van het Europees Sociaal Fonds